Enkla möbler att bygga hemma

De allra flesta har någon gång behövt bygga ihop möbler som de har köpt på till exempel Ikea eller ett annat möbelvaruhus. Att göra detta är inte allt för annorlunda mot att bygga sina egna möbler helt och hållet från grunden. Så om du klarade av att bygga ihop de möblerna utan några problem så kan du helt klart skapa dina egna möbler från grunden, så länge som du tänker på ett par grundläggande saker.

Börja enkelt

Trots att det kan vara lockande att börja med att bygga en komplicerad möbel direkt så kan det vara bra att börja med någonting enkelt. Ett nattduksbord eller en simpel hylla passar utmärkt som en första möbel för att se om det är någonting som man tycker om.

Om du börjar med en allt för komplicerad möbel så ökar risken att du stöter på problem som gör att du av en eller annan anledning helt enkelt aldrig avslutar ditt projekt. Så även om det kan låta lite tråkigt så är det därför bättre att börja enkelt och att arbeta sig uppåt därifrån.

Att välja material

Exakt vilket material som just du tycker allra bäst om kan skilja sig rejält från vad nästa person tycker om. Det är därför viktigt att du bygger dina möbler med material som du tycker om istället för att bygga med material som andra personer har använt sig av. Det har till exempel blivit väldigt populärt på senare tid att bygga möbler av lastpallar på grund av att de fungerar som enkla moduler.

Det är dock enkelt att betsa och liknande för att ändra ett materials utseende om du skulle bli allt för missnöjd med det i efterhand. Det kan även vara en bra idé att välja material baserat på vilken möbel det gäller. Om du till exempel ska bygga ett skrivbord så kan det vara en bra idé att se till att det träslag du har valt går bra att sanda och lacka för att undvika stickor. Om du däremot bygger en hylla där du inte kommer att vara nära möbeln på samma sätt så spelar det mindre roll.

Tips på vanliga möbler att bygga hemma

När du har blivit bekant med hur det går till att tillverka sina egna möbler så kan man ibland få slut på idéer för vad man kan bygga. Här kan du därför läsa om de vanligaste möblerna att bygga själv. Hyllor och enkla bord är väldigt vanliga på grund av att de är så pass enkla men även ett köksbord och stolar är relativt vanligt när man blir mer kompetent med trä.

Större bokhyllor, skrivbord och sängramar är också vanliga saker att bygga själv i hemmet då det erbjuder en viss enkelhet. Det är dock endast fantasin och din budget som sätter gränserna för vad du kan försöka dig på att skapa, så fortsätt gärna att utmana dig själv och bygg vidare.

consultpress-lite