Förbered sommarsäsongen – planera altanbygge
Att bygga sin egen altan är ett projekt som kan ta lite tid, men som inte är särskilt svårt om man är lite händig. Det finns dock vissa saker att tänka på innan man sätter igång.
Krävs det bygglov för att bygga altan?
Det första man måste undersöka innan man drar igång projektet är om det är bygglovspliktigt. Bygger man utan bygglov finns risken att man drabbas av sanktionsavgifter om bygget i efterhand visar sig vara bygglovspliktigt. I värsta fall kan man till och med bli tvungen att riva det man uppfört.
Just altanbyggen är i de flesta fall undantagna från bygglovsplikt. Planerar man att bygga altanen längre ut än 3,6 meter från huset, eller om höjden på altanen som högst överstiger 1,8 meter, kan man dock behöva ansöka om bygglov innan byggstart. Samma sak gäller även om man vill bygga tak över altanen. Särskilda bestämmelser kan också gälla om fastigheten ligger inom detaljplans- eller strandskyddsområde. På grund av de många undantagen är det alltid bäst att rådfråga någon på bygglovskontoret i kommunen. På så vis har man ryggen fri och slipper oroa sig för sanktioner.
Var noga med planering
För att undvika att behöva ändra sig under byggets gång är det viktigt att vara noga med planeringen. För att lättare kunna se framför sig hur stor altanen kommer bli kan man sätta ut stolpar i den längd och höjd altanen kommer att ha. Då är det enklare att känna efter om storleken känns bra. Tänk också på hur läget på altanen blir. Är det morgon- eller kvällssol? Vill man ha möjlighet till sol hela dagen? Vilka möjligheter har man att anpassa altanen efter det?
Materialval – olika typer av trall
Det finns flera olika sorter av trall att välja mellan. Vanligast är att använda traditionellt tryckimpregnerat virke, men det finns också brunimpregnerad och rillad trall. Vill man ha ett lite lyxigare material kan sibirisk lärktrall vara ett alternativ. Det kostar lite mer men blir mycket vackert och har naturlig motståndskraft mot regn och rusk.