Lägg upp en budget för ditt bygge
Oavsett om du ska bygga ett helt hus från grunden, bygga ut en del av ditt hus eller bara renovera ett eller flera rum, är en välplanerad budget grunden som kommer att göra bygget till en framgång både i praktiken och i plånboken. Om man inte lägger upp en budget innan man börjar bygga finns risken att pengarna börjar dra iväg, utan att man har riktigt koll på vart de tar vägen. Därför bör det första man gör i början av ett byggprojekt alltid vara att sätta sig ned och se efter vilka ekonomiska förutsättningar man har, vilka prioriteringar man har i byggprojektet och hur man ska fördela de ekonomiska resurserna för att åstadkomma de prioriteringarna.
En viktig faktor som man måste ha klar för sig redan innan man börjar med budgeten är hur mycket pengar man ska eller kan låna. Det kan krävas en hel del efterforskning för att försäkra sig om att man väljer rätt typ av lån och rätt bank. Många banker erbjuder till exempel särskilda lån för de som vill bygga hus – ett så kallat byggnadslån. Det fungerar så att banken gör en värdering av den färdiga fastigheten, som används som säkerhet för lånet. Hur mycket man får låna beror på hur mycket fastigheten anses bli värd – ju högre värde, desto mer får man låna. Byggnadslån tas dock inte ut i en klumpsumma, utan fungerar så att man kan låna pengar (av den totala lånesumman) lite i taget, i takt med att de behövs under bygget. Fördelen med det är så klart att man kan vara säker på att man inte lånar mer pengar än man behöver, och därmed inte betalar ränta för den resterande lånesumman. Lånet omvandlas sedan till ett bostadslån när huset är färdigbyggt. Ett annat alternativ är att ta ett så kallat privatlån. Detta lån tas utan säkerhet, vilket betyder att räntan normalt är högre än för andra lån. Fördelen med att låna på detta sätt är dock att det är enkelt att jämföra olika banker med varandra, tack vare tjänster som Enklare.se. Då kan man med andra ord vara säker på att man tar ett privatlån med lägsta möjliga ränta och bäst villkor.
När man vet vilka ekonomiska resurser man har kan man sätta sig ned med budgetplaneringen och göra val med dessa som grund. Hur mycket pengar man har att lägga på bygget avgör ju allt från helhetsplanen till detaljer som materialval och knoppar till köksluckorna. Det är i denna fas som prioriteringarna kommer i spel: om man till exempel tycker att det är viktigt att ha italiensk marmor som köksbänk, kanske man får välja bort ekparketten i vardagsrummet, eller tvärtom.
I budgeten måste man också räkna på vad driftskostnaden kommer att bli för huset, det vill säga vad det faktiskt kommer att kosta att bo i huset när det är klart. I denna kostnad ska man förutom el, värme och liknande kostnader även räkna med räntan och amortering på det lån man har tagit. Om man märker att ens inkomster inte räcker till, får man kanske överväga andra energilösningar i huset, eller tänka om helt och bygga ett mindre hus.