Bygg om sommarstugan

Drömmen om ett litet rött hus på landet långt från buller och stadens stress lockar många människor. Om du redan har en egen stuga eller funderar på att köpa en finns det flera saker att tänka på om du vill renovera och bygga om.

Innan du sätter igång med ett stort ombyggnadsprojekt gäller det att göra en ordentlig plan och budget för bygget. Ska du bygga ut eller göra en omfattande invändig och utvändig renovering kommer det att ta lång tid och kosta mer än om du enbart ska måla om väggarna inomhus och byta ut golvet. Oavsett projekt hittar du prisvärt byggnadsmaterial hos Buildor och du kan också enkelt beställa via nätet och få varorna levererade hem till dig utan extra kostnad.

Gör en byggplan

Många underskattar tiden det tar att renovera och bygga och därför är det viktigt att lägga ordentligt med tid på planeringsfasen. Börja med att fundera på vad det är som ska göras. Vilka behov har du och din familj? Är köket för litet och behöver byggas ut? Är det bättre att bygga en separat gäststuga än att bygga ut det befintliga huset? Behövs en carport? När du har bestämt dig för vad som ska göras bör du kontakta kommunen för att höra om något av byggprojekten kräver bygglov och i sådant fall ansöka om det.

Nästa steg är att göra en detaljerad budget. Budgeten gör att du inte riskerar att bygget stannar för att pengarna har tagit slut. Priset på byggprojektet skiljer sig åt beroende på om du har tänkt bygga själv eller anlita hantverkare. Hantverkare kostar en hel del men gör att bygget blir klart fortare eftersom de arbetar heltid. Det är dock en härlig känsla att skapa något på egen hand och för många är det därför värt mycket att få bygga med sina egna händer även om det tar lång tid. Fördelen med en sommarstuga är att byggdammet inte stör vardagslivet och att du kan åka till stugan då och då utan att behöva bo permanent på en byggarbetsplats.

När budgeten är gjord är det dags för en tidsplan. Om det är höst kan en bra tidsplan vara att renoveringen ska vara klar till sommaren så att du och din familj kan njuta av lata dagar i trädgården utan att behöva bo på en rörig byggarbetsplats. Planera vilka helger du ska åka och snickra på stugan eller vilka veckor hantverkarna ska vara där. Om du anlitar hantverkare bör du planera in tid för att vara på plats för frågor och se till att arbetena blir utförda på det sätt som det är tänkt. Om du arbetar heltid är det extra viktigt att verkligen planera in tid för byggprojektet eftersom helgerna annars lätt går åt till andra projekt på hemmaplan.

consultpress-lite