Bygga lekstuga till barnen

Om man har en trädgård kan det ofta vara ett uppskattat inslag att bygga en lekstuga till barnen. En lekstuga kan se ut på flera sätt men det vanligaste är att man gör den som en miniatyr av ett litet hus. Vanligen har lekstugan bara ett rum som barnen kan inreda med bord och stolar, eller med någon annan form av inredning. Barnet kan själv vara med och måla huset både invändigt och utvändigt. Huset kan byggas av trä och om man vill att barnet ska kunna leka även på vintern kan det också vara bra att isolera lekstugan. Det kan också vara en bra idé att sätta en dörr på lekstugan så att det inte blåser eller regnar in. Då kan barnets saker lätt bli förstörda. Många väljer också att skapa en större lekstuga som också kan fungera som gästbostad vid behov. Men hur ska en lekstuga egentligen se ut?

Spelar utseendet någon roll?

Det finns egentligen inte någon regel för hur en lekstuga ska se ut. bara fantasin sätter gränser, och det finns inget som säger att lekstugan inte kan ha flera våningar, balkong eller uteplats. En lekstuga kan se ut i princip hur som helst. Lekstugan kan ha ett eller flera rum och den kan i princip vara hur stor som helst. Man bör dock tänka på att det kan krävas bygglov för en stor lekstuga. Det är bra att börja med att se efter hur stor yta man har att bygga på. Det är också en fördel om man ritar en ritning över stugan innan man börjar bygga. Det är sedan dags att ordna material. Golvet i stugan kan antingen byggas av trä eller gjutas. Om stugan också ska användas som gästrum rekommenderas det att gjuta golvet. Väggarna byggs sedan upp. En lekstuga kan också beställas i färdiga delar och då är det bara att montera ihop dem och sedan kan stugan målas efter de egna önskemålen. Stugan kan antingen målas i samma färg som tomtens övriga hus eller i en helt annan kulör.

Att inreda en lekstuga

Ofta behöver man inte anlita en flyttfirma för att inreda en lekstuga. Om lekstugan är liten får man inte in normalstora möbler utan då kan man behöva specialbygga möbler som får plats och som är lagom stora för barnet. Om lekstugan också ska fungera som gäststuga kan man inreda den med både säng, bord, stolar och kanske till och med en tv. I en mindre lekstuga kanske man kan bygga och måla ett leksakskök åt barnet och göra ett fönster. En lekstuga kan bli riktigt hemtrevlig och om man vill att barnet ska ha sina saker ifred kan man också sätta lås på dörren som man låser när barnet inte är och leker i stugan. Under den mörkare årstiden kan man också sätta belysning i och utanför stugan så att den ser än mer hemtrevlig ut. Om det inte finns el i lekstugan kan man använda sig av batteridrivna lampor av olika slag.

consultpress-lite