Höj mysfaktorn i hemmet med en kakelugn

Det är svårt att slå en kakelugn om man överväger lika sätt att skapa ett trivsammare hem. Det är något med eld som fortfarande tilltalar oss människor. Lågorna ger ett varmt och vackert ljus och elden som sprakar skapar även en avslappnande ljudmiljö och ger ifrån sig en härlig doft även om det mesta går upp genom skorstenen. Många som närmar sig ett hus när det är kallt ute kan dra en lättnadens suck om de ser på röken att det eldas ordentligt. Många kakelugnar är också väldigt vackra konstföremål som pryder sin plats i rummet även när de inte är tända. Faktum är att kakelugnen är smått genial till sin utformning och det är än idag väldigt ekonomiskt att värma ett hus med hjälp av en eller flera kakelugnar. Åtminstone om man har tillgång till prisvärd ved. I den här texten ska vi titta på några för och nackdelar med kakelugnar och även gå igenom om man ska renovera sin gamla eller satsa på att köpa en ny.

Vad ska man tänka på?

Den stora fördelen med kakelugnar jämfört med andra värmekällor baserade på vedeldning är att de behåller värmen väldigt länge efter en eldning. Nackdelen jämfört med ett vattenburet system är att värmen inte sprider sig så bra om du inte har särskilda fläktar eller en väldigt öppen planlösning. Man måste alltså ha flera kakelugnar och elda mycket om man vill värma en hel fastighet på det sättet. För att kunna ta en kakelugn i bruk måste du ha en godkänd skorsten. Det är genom att provtrycka den som en sotarmästare kan avgöra om skorstenen går att bruka eller om den måste fixas till. Man kan lerklina insidan på skorstenen för att täta den eller montera ett plåtrör inne i rökkanalen. undvik soteld genom att lära dig elda på rätt sätt. Det är inte riktigt så enkelt som man kan tro men utsläppen är väldigt låga när du väl lärt dig hur du ska göra. Om du ska köpa en ny kakelugn kan du välja en som passar utifrån stilen på ditt hem. Kakelugnar kan hålla i flera generationer om de renoveras med jämna mellanrum.

Ny eller gammal kakelugn?

Många äldre hus och lägenheter har kakelugnar. Om dessa är i gott skick finns det ingen anledning att köpa en ny. Det ä en riktigt stor investering att köpa och montera en ny kakelugn. Det kan handla om en kostnad på omkring 75 000 kronor, inklusive monteringen. Att renovera en äldre kakelugn är heller inte billigt, räkna med att det kan kosta över 20 000 kronor om du inte gör jobbet själv. Kakelugnar spricker med jämna mellanrum och måste lagas. De är alltså relativt dyra i drift men det faktum att du tjänar pengar på att använda dem, istället för att till exempel värma med el, gör att det ändå kan löna sig. Som vi redan varit inne på är det en hel del arbete att värma ett hus med ved. en vedklyv gör jobbet lättare och det är även en bra ide att ha välorganiserad förvaring av ved, både utomhus och i anslutning till kakelugnen.

consultpress-lite